top of page

Mijn werk

EDU 4 21-22 Rodee.jpg
Foto: Loes Houwer

De bizzarre wereld van pubers

Gaandeweg mijn opleiding ben ik me steeds meer gaan focussen op educatietheater. De wereld van pubers vind ik fascinerend en daarbij de impact die je kan hebben wanneer je enkel met een voorstelling of workshop een school bezoekt. Je kiest als speler of begeleider op zo'n moment je eigen regels, creëert je eigen wereld. Binnen deze wereld kan je van alles bij de scholieren teweeg brengen, wat vrijwel altijd tot waardevolle ontdekkingen en gesprekken leidt.

​

Daarnaast heb ik me binnen het onderwijs toegespitst op het Engelstalig lesgeven, binnen het Tweetalig Onderwijs of op Internationale Scholen. De extra laag die je mee moet nemen wanneer je in een (voor jou én voor de leerlingen) tweede taal lesgeeft vind ik een mooie uitdaging. Persoonlijk heb ik ontdekt dat ik meer rust heb wanneer ik mijn lessen in het Engels geef en nóg meer in het moment kan schakelen.

Ik geloof in theater voor iedereen. Ik geloof in theater als middel én als doel. Ik geloof in werken mét je leerlingen in plaats van vóór hen. Ik geloof in voelen, open staan en in het moment zijn.

​

Stiekem droom ik ervan het Nederlands onderwijssysteem omver te werpen en van binnenuit opnieuw op te bouwen op een manier die kijkt vanuit de leerlingen. Een systeem dat focust op hun kracht en talenten in plaats van afrekent op hun uitdagingen. Wie weet, ooit.

​

Voor nu richt ik me op het aan het licht brengen en normaliseren van Queer inclusie. Ik hou me bezig met én én én: educatietheater én onderwijs, maken én begeleiden én spelen. Werken met leerlingen én spelers, werken aan voorstellingen én lessen. En overal waar ik kom gelden dezelfde kernwaarden: transparantie, saamhorigheid én plezier.

Een greep uit mijn

Werkervaring & stages

Stage Het Nationale Theater

augustus - december 2021

Stage bij Het Nationale Theater Den Haag als regieassistent en theaterdocent bij Deel 0 van de voorstelling Trojan Wars

Bij deze stage heb ik vooral geleerd een verbinding te leggen tussen spelen en begeleiden. Een workshop geven vanuit een rol vraagt meer dan een sterke begeleiding alleen. Het vraagt te kunnen schakelen tussen het docentschap en vanuit een rol reageren in het moment.

Ze schakelt mooi tussen haar Philotes en haar theaterdocent en heeft een natuurlijk overwicht over de groep. Ze begeleidt hun proces, staat open voor hun gedachtes en durft ook de lead te pakken en hun mee te nemen. – Sophie Plekker

Stage New Dutch Connections

april - juli 2021

Stage bij stichting New Dutch Connections bij het project Future Citizens. Doel van het project: (ex)vluchtelingen door middel van theater, netwerk en begeleiding helpen regie over hun eigen toekomst te nemen en een werkplek te vinden.

Het volledig opzetten van een methode om tot solo's te komen was een zeer leerzaam proces. Naast het uitvinden van de manier die voor elke deelnemer het beste werkte, moest ik telkens intunen met mezelf, mijn collega's en de spelers om op één lijn te blijven. Het werken met mensen met verschillende culturele achtergronden heeft me veel geleerd over flexibiliteit, verschillende manieren van 'levelen' met de mensen met wie je werkt en over mezelf.

Speler Bij Mij Thuis

november 2020 - juli 2022

Speler in de voorstelling Bij Mij Thuis van Theater AanZ | JONG. Educatievoorstelling voor middelbare scholieren in de gemeente Rheden. De voorstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Cultuurbedrijf RIQQ.

Bij deze stage, die tijdens het laatste jaar van mijn opleiding overging in werk, is mijn passie voor educatietheater enorm gegroeid. Zien en voelen wat je in een korte tijd teweeg kan brengen in een groep - openheid, zelfreflectie en onderwerpen bespreekbaar maken, blijft me keer op keer verbazen. De helderheid en kracht waarmee leerlingen zich uitspreken en vragen stellen raakt me elke voorstelling opnieuw.

Onderwijsstage International School Utrecht

september - december 2020

Onderwijsstage Drama bij de International School Utrecht (ISU). Verantwoordelijk voor Grade 7 & 10.

Lesgeven in het Engels was op zich geen enkel probleem, maar de vertaalslag maken van mijn ervaring bij Nederlandse instanties naar een Internationale instantie vroeg aanvankelijk meer voorbereidingstijd. Bij ISU kreeg ik de kans om mijn eigen fascinaties te verwerken in een vast, hoogstaand curriculum. Zo heb ik o.a. de opdracht van lesgeven in Commedia dell' Arte vormgegeven aan de hand van mijn interesse in fysiek theater.

Her lessons were creative and engaging and the students she taught responded very well to her methods. She took initiative in adapting the unit of work she needed to teach by making it her own, whilst also making it appealing to students – Judith O’ Brien

les aan 1 havo TTO, Anna van Rijn College Nieuwegein

Visie & Toekomst

Bewustzijn: hiermee breng je grote waarde, als begeleider én als mens.

les aan 1 HAVO TTO, Anna van Rijn College, Nieuwegein

bottom of page